Slovenija
6156 ogledov

Nekaj manj kot dva milijona evrov za tiste, ki želijo v Slovenijo

Mejna tabla
O vseh vlogah tistih, ki so po razsodbi arbitražnega sodišča izrazili željo, da bi živeli v Sloveniji, še niso odločili.

Konec junija bosta minili dve leti od končne razsodbe arbitražnega sodišča v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško z odločbo je bila določena morska in kopenska meja med državama. Kljub odločitvi sodišča vprašanje še naprej ostaja nerešeno, saj Hrvaška zavrača njeno implementacijo, zaradi česar je Slovenija proti Hrvaški sprožila postopek po 259. členu Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU). 

Po razglasitvi sodbe je Slovenija začela pogovore s prebivalci, ki so po arbitraži ostali na Hrvaškem. Konec novembra 2017 je bil sprejet Zakon o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republika Hrvaške (ZUVRAS). Zakon ureja tudi vprašanje finančne pomoči tistim državljanom Slovenije, ki so lastniki, solastniki ali najemniki nepremičnine na ozemlju, ki po arbitraži ni več del Slovenije. 

Do finančne pomoči je upravičen državljan Slovenije, ki je bil 28. junija 2017 lastnik, solastnik oziroma skupni lastnik ali najemnik nepremičnine na ozemlju, ki na podlagi razsodbe ni več del ozemlja Republike Slovenije, in je imel na naslovu te nepremičnine prijavljeno stalno prebivališče, ali je v njej dejansko prebival. Do finančne pomoči je upravičen tudi državljan Republike Slovenije, ki je nepremičnino podedoval, če je imel na njenem naslovu 28. junija 2017 prijavljeno stalno prebivališče ali je v njej takrat dejansko prebival. Enako velja tudi za imetnika služnosti stanovanja in drugo osebo, ki prebiva v stanovanju na podlagi primerljivega pravnega razmerja, če je državljan Republike Slovenije in izpolnjuje druge pogoje iz prvega stavka 17. člena ZUVRAS.

Meja v piranskem zalivu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
O vseh vlogah še niso odločili

Skladno z zakonom je bilo treba vloge za dodelitev finančne pomoči vložiti v enem letu od začetka uporabe omenjenega zakona. Ministrstvo za javno upravo je do 31. decembra 2018 prejelo skupaj 38 vlog za finančno pomoč pri izbiri prebivališča, ki se nanašajo na 98 oseb v višini 2.793.500 evrov. Sedem vlog je bilo vloženih na območju Upravne enote (UE) Ljutomer, sedem na območju UE Metlika, 24 na območju UE Piran. "Vlogo je vložilo 18 lastnikov nepremičnin in 20 uporabnikov," so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje. 

Skupno je bilo izdanih 34 odločb. Šest vlog je bilo v celoti zavrnjenih. V dveh primerih, enem na območju UE Ljutomer in enem na območju UE Metlika je bil razlog za zavrnitev vloge status nepremičnine. V štirih primerih z območja UE Piran pa so vloge zavrnili zaradi neizpolnjevanja pogojev glede bivališča.

Dve vlogi, ki sta bili oddani na UE Piran, sta bili umaknjeni. Sedmim vlogam je bilo ugodeno le delno. Gre za dve vlogi oddani na UE Ljutomer, tri vloge oddane na UE Metlika in dve vlogi oddani na UE Piran. V teh primerih je bila vloga zavrnjena v delu, ki se nanaša na osebo, ki je državljan Hrvaške ali pa zaradi umika vloge glede števila oseb v gospodinjstvu. 

Devetnajstim vlogam je bilo v celoti ugodeno, in sicer dvema z območja UE Metlika, trem z območja UE Ljutomer in 14 z območja UE Piran. 

arbitraža Slovenija Slovenija prejela hrvaški odgovor na tožbo glede arbitraže

V 26 primerih že izplačali sredstva

Od izdanih odločb jih je trideset že pravnomočnih, na podlagi 26 odločb pa so bila tudi že izvedena izplačila. Skupni znesek izplačil znaša 1.940.350 evrov. "Najvišji izplačan znesek je bil v višini 113.250 evrov in se nanaša na petčlansko družino (2 UE Metlika in 1 UE Piran)," dodajajo na uradu vlade za komuniciranje. Višina finančne pomoči, ki jo predvideva ZUVRAS, je odvisna od števila oseb. Zneski so določeni za primere do šest oseb, po tem številu pa se za vsako nadaljnjo osebo znesek finančne pomoči zviša za 15.100 evrov. Finančna pomoč za eno osebo tako znaša 45.300 evrov, za dve 67.950 evrov, za tri 83.050 evrov itn. 

Vlada je sicer za ta namen v letu 2018 v veljavnem proračunu zagotovila sredstva v višini 2.003.450 evrov.  

"Na odločitev čakajo še štiri vloge, pri katerih preverjamo, ali izpolnjujejo zakonsko določene pogoje za dodelitev finančne pomoči pri izbiri prebivališča. Višina potrebnih sredstev za štiri vloge znaša 286.900 evrov," pojasnjujejo v uradu vlade za komuniciranje. 

17. člen ZUVRAS v 5. odstavku določa pogoje, pod katerimi upravičenec lahko pridobi celoten znesek finančne pomoči. Upravičenci morajo tako v treh letih od prejema finančne pomoči kupiti nepremičnino v Sloveniji in v treh letih od nakupa nepremičnine na naslovu te nepremičnine tudi prijaviti stalno prebivališče zase in za osebe, za katere je izjavil, da se bodo preselile skupaj z njim. Na tem naslovu mora imeti nato deset let neprekinjeno prijavljeno stalno prebivališče, osebe, za katere je izjavil, da se bodo preselile skupaj z njim, pa tri leta. Po podatkih urada vlade za komuniciranje je pogoj nakupa nepremičnine v Sloveniji do zdaj izpolnil en upravičenec na območju UE Metlika. 

Zadovoljni ribiči Uveljavitev arbitraže Slovenija Kaj se spreminja v slovenskem morju po uveljavitvi arbitražne razsodbe?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • markosls 15:15 03.maj 2019.

    --_Poiščite Gola Ženske v vaši soseski tukaj: Tiny.CC/Zenske

  • svatne 14:20 03.maj 2019.

    Razsodba je nična iz več razlogov. Najpomembnejši je, da je tribunal razsojal na osnovi lažnivih navedb v slovenskem memorandumu. Od nadaljnjih pa prednjači nesporno dejstvo, da razsodbo zavrača druga stran.

  • saso51 10:56 03.maj 2019.

    Še nekaj. Zurnal24 mi je avtomatsko dodelil uporabniško ime s številko 51, čeprav jaz sem to številko nimam nič. Verjetno sem 51. ali 52. komentator z imenom Saso ali Sašo.

Sorodne novice