Šport > Kolesarstvo
847 ogledov

Lani mu to za las ni uspelo, letos Tadej na novo izpisal zgodovino Toura

Tadej Pogačar Profimedia
Veliki kolesarki šampion iz Klanca pri Komendi je uspel ubraniti lansko zmago z Dirke po Franciji, s čimer je na novo izpisal zgodovino te prestižne dirke.

Tadej Pogačar je pri vsega 22 letih in 300 dnevih uspel še drugo leto zapored zmagati na svetem gralu svetovnega kolesarstva, Dirki po Franciji.

Prvič je dirko dobil že jeseni, ko je z 21 leti in 364 dnevi postal najmlajši zmagovalec Toura v zadnjih 116 letih ter drugi najmlajši zmagovalec vseh časov. Pogačarju je zapis v knjigo rekordov preprečil le Henri Cornet, ki je leta 1904 slavil pri vsega 19 letih in 352 dnevih.

A če se mu je rekord lani za las izvil, je zato toliko slajši letošnji dosežek. Potem ko je Tadej še drugič v življenju prečkal cilj na Elizejskih poljanah z najhitrejšim skupnim časom, se je uspel z zlatimi črkami zapisati v anale te dirke vseh dirk, saj je postal najmlajši dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji v njeni zgodovini.

Pogačar je namreč postal edini kolesar v zgodovini, ki je pred dopolnjenim 23. letom uspel še drugič dobiti Dirko po Franciji. Tadeju je ta dosežek uspel pri 22 letih in 300 dnevih, s čimer je postal najmlajši dvakratni zmagovalec največje kolesarske dirke na svetu.

S vojo drugo zaporedno zmago na Touru pa je postal tudi najmlajši kolesar v zgodovini velikih tritedenskih dirk, ki mu je uspelo ubraniti skupno zmago, saj ni še nihče v zgodovini Gira, Vuelte ali Toura uspel pri mlajših letih dobiti dve zaporedni izvedbi iste dirke.

In glede na Tadejeve neverjetne uspehe in dominanco na največji dirki na svetu, se lahko zgolj vprašamo, kolikokrat lahko izjemni 22-letni Slovenec še ponovi ta uspeh?

Če ne upoštevamo osramočenega Lanca Armstronga, ki je dirko na nedovoljen način dobil sedemkrat, si prvo mesto po številu zmag na Dirki po Franciji delijo legendarni Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault in Miguel Indurain, ki so na Touru slavili petkrat.

Nikakor ne smemo biti požrešni, toda na način, na katerega je Tadej začel zmagovati, se tudi število zmag velike četverice ne zdi nedosegljivo. Navsezadnje je to potrdil tudi legendarni Merckx: "V njem vidim novega 'Kanibala'. Seveda lahko več kot petkrat zmaga na Touru!"

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice