Šport > Kolesarstvo
4213 ogledov

Neverjetna zgodba Toura: iz ribje tovarne na stopničke Dirke po Franciji!

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar Profimedia
Mladi Danec je svoji državi priboril prve stopničke na Touru po 25 letih.

Jonas Vingegaard iz Jumbo-Visme zagotovo velja za najlepše presenečenje letošnje Dirke po Franciji, potem ko je na svojem debitantskem na Touru zasedel drugo mesto v skupnem seštevku, zaostal je le za nepremagljivim Tadejem Pogačarjem.

Mladi Danec je tako s pomočjo treh Wout van Aertovih etapnih zmag uspel rešiti letošnji Tour za prve favorite pred začetkom dirke, ekipo Jumbo-Visma, ki je s Primožem Rogličem na stavnicah kotirala celo kot prva favoritinja za skupno zmago.

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda izjemni Slovenec je grdo padel na tretji etapi, zaradi poškodb pa je dirko še pred deveto etapo tudi zapustil, kar je odprlo vrata neverjetnemu vzponu Vingegaarda, ki je dirko zaključil na istem mestu kot njegov slavni sotekmovalec leto prej.

"Ko sicer trenirate po štiri ure na dan, a šele po celodnevnem delu v ribji tovarni, potem pa pustite delo v tovarni, in se posvetite zgolj kolesarstvu, bodo nedvomno razlike. To je zelo pripomoglo," je razlog za svoj vzpon v zadnjih dveh letih opisal Vingegaard, preden je pohvalil tudi razmere za ravoj kolesarjev na Danskem.

"Ekipe na Danskem so v mojem primeru in primeru tudi drugih naših kolesarjev opravile odlično delo, kar se tiče našega razvoja. Za nas so zelo lepo skrbeli in nam omogočili varno okolje za razvoj. To je imelo ogromen vpliv na razvoj mladih kolesarjev na Danskem."

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Mladi Danec pa ni bil zgolj "prvi med ostalimi" v boju za skupno razvrstitev, pač pa je bil tudi edini, ki je na celi dirki vsaj za trenutek spravil Pogačarja v težave, ko mu izjemni Slovenec ni mogel slediti med vzponom na Mont Ventoux. Takrat je Vingegaard končno spoznal, da bi mu morda že letos lahko uspel odmeven rezultat na dirki.

"Takrat sem začel razmišljati, da če ostanem na visokem nivoju tudi v poslednjem tednu, bi mi lahko resnično uspelo nekaj posebnega. Moj najboljši dan je bil zagotovo na Ventouxu, na drugih gorskih etapah nisem bil tako močan. Toda vedno sem se počutil dobro, vedno sem bil tam z najboljšimi in zdaj sem tu," je bil po mestu na stopničkah navdušen Vingegaard, ki si pred kakšnim mesecem ni mogel niti predstavljati da se bo boril za skupno zmago na Touru.

"Ja, nikoli si ne bi mislil, da bom končal na drugem mestu na mojem prvem Touru. Prišel sem z namenom, da pomagam Primožu, a obenem poizkušam čim dlje držati priključek v skupnem seštevku, da bi imeli v kasnejšem delu dirke več opcij. Na žalost smo izgubili Primoža, kar pa je odprlo priložnost zame. Res je naverjetno, še kar ne morem verjeti."

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Mladi Rogličev kolega je sicer izgubil ogromno dragocenega časa, ko je na tretji etapi pomagal vleči ponesrečenega Slovenca do cilja, a je z izjemnim tretjim mestom na kronometru ponovno ujel priključek z najboljšimi, medtem ko je v Alpah dokazal, da gre za enega izmed najnevarnejših Pogačarjevih konkurentov, kar se je dokončno potrdilo med vzponom na Mont Ventoux.

Po slabi formi Rigoberta Urana  v zadnjem tednu pa je postalo jasno, da si bo stopničke delil skupaj s Pogačarjem in Carapazom. Ostalo je le vprašanje drugega mesta, a je tudi v Pirenejih in na zaključnem kronometru dokazal, da mu letos tudi Ekvadorec podprt z daleč najbogatejšo ekipo ne more biti kos.

"Kot sem že rekel, smo prišli podpreti Primoža in močno nas je prizadelo, ko je moral zapustiti dirko. Na koncu smo vsega skupaj izgubili pet članov, a smo se borili do konca. Preobrat je prišel v drugem tednu, ko smo dobili dve etapi (Wout van Aert in Sepp Kuss op. p.). Poslednji teden pa je bil za nas naravnost neverjeten."

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Mnogi so se po koncu dirke spraševali, če bi se zadeve morda lahko odvile drugače, če bi bil Vingegaard že od začetka postavljen za kapetana ekipe, ne pa da je že na tretji etapi žrtvoval 80 sekund, ko je po padcu reševal Rogličeve možnosti za skupno zmago.

"Izgubil sem vsega minuto in 20 sekund. Na koncu to ne bi vplivalo na nič. Pogačar je bil tako močan v Alpah, da mu ostali nismo mogli do živega. Tam je dobil dirko," je za konec pojasnil Vingegaard.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice